informatie grasparkieten

 

Wat is er zo leuk aan het houden van grasparkieten?
Grasparkieten zijn zeer interessante en nieuwsgierige dieren. Ze zijn in bijna alle kleuren te krijgen, en zijn heel erg tam te maken.
Ze kwebbelen leuk de dag door, en vinden het geweldig om alles te ontdekken. Wat ook erg leuk is om te zien.

Voor de meeste kwekers, waaronder ik, is grasparkieten houden echt een verslaving geworden. Het wordt onder de kwekers ook wel het bekende "parkietenvirus" genoemd. Je wilt er steeds meer! Natuurlijk kent iedereen zijn limiet.

 

Wat brengt het houden van grasparkieten allemaal met zich mee?
- Een grasparkiet kan 10 á 15 jaar worden.
- Hebben dagelijks vers eten en drinken nodig.
- De kooi moet groot genoeg zijn voor minimaal 2 parkieten.
- Grasparkieten maken net zoals andere dieren hun eigen geluiden en communiceren.
- Mensen verliezen haren zo verliezen grasparkieten wel is hun veren. In de rui kunt u vooral veel veertjes vinden omdat de grasparkiet zijn verenpak verwisseld voor nieuwe veertjes.
- Wekenlijks de kooi en speeltjes schoonmaken.
- Twee maal per jaar ontwormen. De prijs van het ontwormmiddel is zeker te doen.

Voordeel 2 grasparkieten
- Het is erg leuk om te zien hoe ze elkaar knuffelen, met elkaar spelen en verzorgen.
- 2 Grasparkieten zijn makkelijker tam te maken, want 2 durven tenslotte meer dan 1.

Nadeel 2 grasparkieten
Iets meer veertjes als ze in de rui zitten, maar goed, schoonmaken moest sowieso al gebeuren.

Nadelen 1 grasparkiet
- Kan gaan schreeuwen, omdat hij niet kan communiceren met andere grasparkieten.
- Kan zich gaan kaal plukken uit verveling.
- Zal zijn hele leven ongelukkig zijn, ook al denkt u misschien van niet.

 

Verzorging
Grasparkieten zijn dieren die makkelijk te verzorgen zijn. Echter is goed voer van levensbelang. Vele kleine dingen zijn tevens belangrijk. Deze worden helaas vaak niet opgemerkt.
Speciaal voor u zou ik hieronder ook handige tips noemen, bij het houden van grasparkieten. 
Ik spreek de hele tijd van grasparkieten (meervoudig) omdat grasparkieten echt een maatje nodig hebben in hun leven. Het zijn zeer sociale groepsdieren.

De kooi
Grasparkieten hebben een vierkante ruime kooi nodig waar ze zich in kunnen strekken en genoeg bewegingsvrijheid moeten hebben.
Een vierkante vorm is makkelijker voor de grasparkieten. Er is een vast hoogste punt, en ze kunnen zich zo beter orienteren.
De kooi heeft tevens horizontale spijlen nodig. Zo kan de grasparkieten klimmen, dat doen ze ook geregeld.

Plaats van de kooi
De kooi moet op een centrale plaats staan en moet niet vaak verplaatst worden. Dit zorgt voor stress.

Ze moeten niet dicht bij apparatuur staan, zoals de tv of pc. Dit zorgt voor straling wat onrust veroorzaakt. Tevens moet uw hond of kat er niet de hele dag voor kunnen staan, dit is tevens stressgevend. 

Het beste is om de kooi in een hoek tegen de muur op ooghoogte te zetten. Ze vinden het fijn als ze alles goed kunnen zien.
Ook kunnen grasparkieten slecht tegen temperatuur verschillen of tocht. Zet uw de kooi daarom ook nooit bij een raam of deur.

Bodembedekking
Er zijn verschillende bodembedekkingen in de handel. Ik raad zelf aan om vogelzand met vogelgrit te nemen. Dit stoft over het algemeen niet veel, en blijft ook goed liggen op de bodem. Tevens is het zeer goedkoop.
Er zijn ook duurdere bodembedekkingen, zoals grasmatjes, corbo korrels, houtsnippers en hennepstengelsnippers.

Kranten of zaagsel zijn geen goede bodembedekking. In kranten zit veel inkt wat niet goed is voor ze. Zaagsel blijft over het algemeen zeer slecht liggen en waait tijdens het fladderen met de vleugeltjes zo weg.

Kooi inrichting
De kooi moet voorzien zijn van houten stokjes in verschillende diktes. Dit is beter voor hun voetjes, en tevens worden de nagels zo geslepen. Ook moet er voldoende speelgoed aanwezig zijn. En de eet- en drinkgelegenheid moet op een goede plek zijn, zodat ze er niet in kunnen vallen of hun behoefte er in doen.

Speelgoed 
Voldoende speelgoed in de kooi is van belang zodat uw vogel zich niet gaat vervelen. Grasparkieten kunnen alle kleuren zien, inclusief ultraviolet en vinden veel kleuren erg leuk!

Spiegels/nepvogels. Grasparkieten zien het als een maatje of vijand. Ze kunnen de spiegel gaan voeren en omdat de spiegel niet reageert, kunnen ze er een kropontsteking aanoverhouden. 
Ze zullen nooit begrijpen dat hun maatje of vijand niet reageert waardoor ze zich slecht/verdrietig  gaan voelen. Ook kunnen ze er hersenletsel door oplopen. Eveneens met nepvogeltjes. Met meerdere vogels is het meestal geen probleem.

Zadenmengsel:
Ik heb zelf altijd grasparkieten zaad met zo weinig mogelijk zonnebloempitten deze bevatten namelijk veel vet, wat niet goed is voor de grasparkiet.

Pellets:
Dit zijn geperste brokjes waar alle vitamines en andere belangrijke stoffen in zitten die grasparkieten nodig hebben. Ik vind dit zelf niet goed omdat grasparkieten, in de natuur ook zaadjes eten en dat moet ook zo blijven naar mij mening. Vaak is het ook erg duur en willen grasparkieten er niets van weten.


Eivoer:
Eivoer is krachtvoer en is goed voor de eieren dus onmisbaar bij het kweken en zeer handig in de rui (Uw parkiet zijn verenpak verwisseld voor nieuwe veren). Er zit ook veel kalk in wat grasparkieten zeker nodig hebben.

Maagkiezel en grit:
Maagkiezel is nodig voor het verteren van uw grasparkiet zijn voedsel. Het zijn de tanden van de grasparkiet. Deze kleine steentjes blijven ongeveer 5 dagen in hun maag, waardoor 1 bakje/ thee lepeltje per week per vogel genoeg is. Het ziet er vaak onaangetast uit maar uw grasparkiet heeft de belangrijkste stoffen er wel uitgehaald! 

Grit is belangrijk vanwege de vele mineralen die erin zitten, die van belang zijn voor uw grasparkieten.

Groente en fruit:
1 of 2 keer per week kunt u een stukje groente of fruit geven dit vinden ze vaak erg lekker en het zit ook boordevol belangrijke vitamines. Let er wel op dat uw vogel niet teveel groente of fruit binnen krijgt, want daar kunnen ze diarree van krijgen door teveel vocht.

Trosgierst:
Dit vinden grasparkieten bijna altijd super lekker en wordt daarom altijd gebruikt bij het tam maken van grasparkieten. U moet uw grasparkiet niet teveel geven omdat ze er snel dik van worden! Dus als u, uw parkiet niet aan het tam maken bent is een halve stengel per week per vogel genoeg. En als u jongen heeft die leren eten, kunnen ze met trosgierst het beste oefenen zelfstandig eten omdat het erg lekker en makkelijk te pellen is. Dit is een tip voor andere kwekers. Ik doe mijn jongen namelijk niet eerder mee aan mensen dan 8 weken.

 

 

Bron:google

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode